Hoe gebruik je een anti-aanbakpan?
Een anti-aanbakpan gaat nooit eeuwig mee. Om te zorgen dat de pan zo lang mogelijk meegaat zijn een paar dingen van belang
Moet ik een anti-aanbakpan eerst voorbehandelen?
Nee. Een nieuwe anti-aanbakpan is in principe altijd klaar voor gebruik. Al is het natuurlijk geen slecht idee de pan even schoon te maken voor het eerste gebruik. Een anti-aanbakpan hoeft niet te worden ingebrand, zoals bijvoorbeeld een carbonstalen/plaatstalen of (lichtgewicht) gietijzeren pan. In tegendeel, ingebrand vet is een belangrijke vijand van je anti-aanbaklaag.
Schoonmaken
Maak na gebruik de pan altijd goed schoon en vetvrij, maar doe hem niet in de vaatwasser. Heet water, afwasmiddel en een borstel en/of spons (geen schuurspons) zorgen dat er geen vet in de pan achterblijft dat later in de pan kan branden waardoor de anti-aanbaklaag uiteindelijk niet meer schoon te krijgen is en gaat aanbakken.
Vaatwastabletten zijn tegenwoordig zeer agressief en zullen zorgen voor snelle slijtage van de anti-aanbaklaag, waardoor de levensduur aanzienlijk bekort wordt.
Doe anti-aanbakpannen nooit in de vaatwasser.
Gereedschap
Gebruik geen scherpe voorwerpen (zeker geen messen en vorken) en doe voorzichtig met metalen gereedschap. Vermijden is nog veiliger. Houten en siliconen spatels zijn van zacht en vriendelijk materiaal en de beste keuze voor gebruik in deze pannen. De supersterke Stratanium en Stratanium+ lagen van Scanpan zijn in principe ook geschikt voor metalen gereedschappen, maar we raden toch zachtere materialen aan voor een optimale levensduur.
Houten en siliconen spatels zijn de beste keuze voor gebruik in anti-aanbakpannen.
Temperatuur
Voorkom oververhitting. Natuurlijk mag een goede koekenpan lekker heet worden, maar temperaturen boven 230 °C (260 °C in het geval van de CTX, HaptIQ en TechnIQ lijnen van Scanpan) zorgen voor snellere slijtage en bij extreme oververhitting kunnen zelfs delen van de laag loskomen uit de pan. Doe dus op tijd olie of boter en andere ingrediënten in de pan en zet het vuur of andere warmtebron iets lager wanneer de pan goed op temperatuur is. Sowieso is het altijd beter om een koekenpan langzaam op te warmen, zowel voor de anti-aanbaklaag als voor de gelijkmatige warmteverdeling en vormvastheid.
Gebruik voor koekenpannen NOOIT de hoogste stand of boost-functie van een inductieplaat!
De CTX, HaptIQ en TechnIQ lijnen van Scanpan zijn zelfs hittebestendig tot 260 °C
Wil je toch op zeer hoge temperatuur werken, bijvoorbeeld om een stuk vlees dicht te schroeien, flamberen, grillen in de oven of zaden of noten droog te roosteren, gebruik dan een RVS, carbonstalen of gietijzeren pan.
Gelden deze tips ook voor keramische pannen?
Jazeker. Ook pannen met een keramische anti-aanbaklaag (zoals de Alu Plus en Alu Comfort van Demeyere) moeten met dezelfde zorg behandeld worden. Misschien nog wel meer. Waar de chemische eigenschappen van een ptfe-laag zorgen voor het anti-aanbakeffect, moet een keramische laag het hebben van een superglad oppervlak. Begint dit oppervlak te slijten, door ruw gebruik of, vaker, door verhitting, dan gaat de pan snel achteruit. Een keramische pan slijt dus niet zo geleidelijk als een ptfe-pan, maar gaat sneller en meer plotseling achteruit.
Ook keramische anti-aanbakpannen moeten met zorg behandeld worden.