Olijfhouten keukengerei
Wat je moet weten over olijfhouten keukengerei
Olijfhout is een uitstekende materiaalkeuze voor het maken van allerlei spatels, lepels, saladeschalen, kommen, (snij)planken en andere benodigdheden voor de keuken en de eettafel. Het is niet alleen beeldschoon (door de vaak wilde tekening heeft alles van olijfhout een uniek uiterlijk), maar het is ook een uitermate sterk en duurzaam materiaal dat decennia mee kan als je er zorgvuldig mee omgaat.
De aanvoer van olijfhout is beperkt. Het meeste olijfhout dat verwerkt wordt komt van afgeknotte takken. Zo nu en dan wordt ook een volledige olijfboom gekapt en verwerkt, maar dat gebeurt doorgaans alleen wanneer de boom geen vruchten meer draagt (wat honderden jaren kan duren). Door deze relatieve zeldzaamheid is het extra belangrijk om je olijfhouten spullen goed te verzorgen en te koesteren.
Is het veilig om olijfhout voor voedsel te gebruiken?
Een olijfboom is een langzaam groeiende boom met een uiterst strakke, dichte nerf, waardoor het hout hard, duurzaam en glad is. Het is goed bestand tegen scherpe messen, redelijk krasvast en door de hoge dichtheid van het hout trekken vleessappen niet makkelijk in de poriën en blijven luchtjes niet snel achter. Belangrijker nog, olijfhout heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen: na het reinigen (doe hout, hoe massief ook, nooit in de vaatwasser) met heet water en afwasmiddel worden eventueel achtergebleven bacteriën ingesloten, waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen en vanzelf verdwijnen.
Dit maakt olijfhout niet alleen een ethetische, maar ook een gezonde keuze.
Hoe maak je olijfhout schoon?
Na gebruik van je snijplank of ander olijfhouten gereedschap kun je het gemakkelijk reinigen met een microvezel doek en een sopje en het beste direct afdrogen. Je kunt ervoor kiezen je olijfhouten snijplank af en toe nog te ontsmetten met wat keukenzout, door het zout in het hout te wrijven met wat citroensap. Wrijf het zout er vervolgens of, spoel goed af en breng wat neutrale olie aan op de plank. Dit is de beste manier om het oppervlak op een natuurlijke manier te reinigen.
Zorg dat je olijfhouten producten nooit in de vaatwasser terechtkomen. De agressieve tabletten en langdurige hitte kunnen het hout verdraaien, beschadigen en uitdrogen. Laat ze ook nooit weken in water, aangezien het hout daardoor zal uitzetten, waardoor de nerf omhoogkomt en het hout scheurt of breekt.
Hoe onderhoud je olijfhouten keukengerei?
Zoals bij de meeste houten (gebruiks)voorwerpen is het aan te raden je olijfhouten keukenspullen af en toe een beetje in te oliën om te zorgen dat ze in goede staat blijven. Door het hout te oliën worden de poriën gevuld en blijft het beschermd tegen uitdroging. Het hout absorbeert de olie, de olie oxideert, hardt uit en wordt onderdeel van de houtstructuur. Dit zorgt voor een niet vette afwerking die het hout bescherm tegen water, vlekken, stof en andere vervuiling.
Als je je olijfhout nooit inoliet zal het uiteindelijk uitdrogen en scheuren. Maar voordat het zover is zul je merken dat het hout wat saai en wazig wordt. Het stoffige, bleke uiterlijk is het sein dat het tijd is voor een oliebeurt. Neem de tijd voor het behandelen van je olijfhout voordat het uitdroogt en je spatels, kommen, planken, lepels en andere mooie dingen zullen nog heel veel jaren meegaan.
Met wat voor olie moet je olijfhout behandelen?
De beste olie voor het behandelen van olijfhout is voedselveilige minerale olie. Het is dun, niet giftig, geurloos, kleurloos, voorkomt uitdroging en beïnvloedt niet de smaak van je eten.
Als alternatief kun je kiezen voor een neutrale olie als zonnebloemolie of slaolie, hoewel dat niet alle mooie eigenschappen van minerale olie heeft.
Instructies:
- Breng een klein beetje olie aan op een pluisvrije doek, een zacht stuk keukenpapier of direct op de plank
- Wrijf de olie in zachte cirkelbewegingen in het hout
- Voeg indien nodig meer olie toe en blijf inwrijven tot het hele oppervlak met een flinterdun laagje olie bedekt is
- Laat het ten minste 12 uur inwerken
Voorkom het gebruik van teveel olie! Je hebt maar een heel dun laagje nodig om het hout in topconditie te houden
Wat als olijfhout onprettig begint te ruiken?
Olijfhout heeft van nature een aangename, friszoete geur. Echter kan het na langdurig gebruik zonder fatsoenlijk schoongemaakt en onderhouden te zijn minder prettig gaan ruiken. Dit kan worden tegengegaan door een mengsel van bakzout (baking soda) en water op het hout aan te brengen. Laat het mengsel tenminste 30 minuten inwerken alvorens het af te spoelen. Blijft de ranzige geur hangen, masseer dan rustig wat citroensap in het hout. Spoel het af, droog het af en laat het volledig drogen.